Divize společnosti Google jménem Waymo dostane pro své testovaní flotilu zbrusu nových Jagaru I-Pace.

Nové Jagoše

Společnost Google sice v rámci svého vývoje vyvinula své vlastní vozidlo, ovšem mnohem více používá od zkušenějších výrobců. V její flotile se tak například často objevoval Chrysler Pacifica a nyní přibude i SUV od anglického výrobce Jaguar Land Rover. V rámci dlouhodobého strategického partnerství s touto značkou se Waymo domluvilo na tom, že Jaguar dodá 20 tisíc exemplářů modelu I-Pace, který se představil tento rok. Vyrobeny by pro společnost měly být do dvou let.

Vůz bez šoféra

Takto obří dodávky elektrický SUV bude sloužit pro autonomní přepravu zákazníků, na jejímž vývoji společnost momentálně pracuje. Představena by měla být ještě letos a fungovat by měla pomocí speciální aplikace v mobilním telefonu. Zákazník si prostě jen vůz zavolá, a ten jej odveze tam, kam bude potřebovat.

První zkoušky Jaguaru se systémem Waymo by měly proběhnout již tento rok, aby se pracovníci dostali k tíženým datům z reálného prostředí. Pracovat by se mělo především na bezpečnosti systému a na jeho spolehlivosti a to i s ohledem na nedávnou nehodu společnosti Uber, při které byla smrtelně zraněna chodkyně.

Ostatní mají respekt

V dnešní době tato společnost představuje jediného odvážlivce, který se po oné nehodě odvažuje testovat prototypy vozů, ve kterých nikdo nesedí. Své testování pozastavily společnosti jako Nvidia, nebo automobilka Toyota. Nvidia chce nejdříve všechny své systémy pořádně prokontrolovat. Toyota zase má strach z pošramocení psychiky kontrolních jezdců ve voze.