Automobilový průmysl neustále pátrá po způsobech, jak eliminovat množství použitých plastů a zvýšit tím procento obnovitelných materiálů. Odpověď pak nachází na velice netradičních místech.

Vůz vonící po kávě

Ford nedávno představil svůj projekt výroby některých komponentů pro své vozy ze suchých slupek kávových zrn, které vznikají jako odpad při jejich pražení. Jejich dodavatelem by se měl stát známý řetězec rychlého občerstvení McDonald, který ročně vyprodukuje několik stovek kilogramů tohoto materiálu.

Výzkumníci Fordu totiž zjistili, že kávové slupky mohou být přeměněny na materiál, který je vhodný pro vyztužení některých součástek automobilů. Tomu ovšem předchází zpracování, během kterého je zapotřebí materiál nahřát na vysokou teplotu atmosféře s nízkým tlakem. Následně je materiál mixován s plasty a dalšími látkami.

Výsledkem je materiál, který lze formovat do nejrůznějších tvarů. Automobilka v současnosti využívá tento materiál například pro zadní část světlometů či kryty motoru. A jeho vlastnosti si nemůže vynachválit.

Komponenty jsou totiž lehčí o 20 % a jejich tvarování vyžaduje o 25 % méně energie, než kdyby automobilka použila standardní plast. Ford navíc uvádí, že díky novému materiálu mají komponenty i lepší tepelné vlastnosti. Během krátké doby by se tak mohl dostat z motorového prostoru i do kabiny.

Automobilka sice přímo neuvedla, do jakého modelu je takto vytvořený materiál instalován, na přiloženém videu je ovšem výrobní linka Fordu Ranger. Podobných novinek bude do budoucna zajisté přibývat a nikoho by nemělo překvapovat, že například v interiéru bude stále více prvků označených jako recyklovaných a veganských.